Hasznos információk

Weboldal tervezés, UI/UX design

A UX elterjedése leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt egy-két évtizedben egyre összetettebb termékek születtek, és fejlesztőik rájöttek, hogy kifizetődő számukra, ha könnyebbé teszik a használatukat. A UX a jelenlegi gyakorlatban egy cég és termékének felhasználói élményét építi fel, azt elemzi és optimalizálja.

 

Ebbe a munkába beletartozik:
 • a versenytársak és az ügyfelek elemzése
 • a termék felépítése
 • a tartalmi fejlesztés
 • Része a drótváz és a prototípus elkészítése
 • a tesztelés
 • a fejlesztés megtervezése
 • Emellett UX-feladat a fejlesztők és a UI designerek munkájának összehangolása, a célok követése, majd az elemzések.
A UI design funkciói:
 • Grafikus design: ez jelenti egy termék “vizuális designját”, és a legtöbben design alatt leginkább ezt értik, pedig a UI designnak is csak egy része.
 • Interakció design: a termék működési folyamatának megtervezése, fastruktúra, működési specifikációk kialakítása, mely az interakció designer feladata.
 • Felhasználói tesztek: az interakció design működésének valamint a grafikus design kinézetének tesztelése tartozik bele.

 

A UI designer feladatai:
 • a felhasználó-elemzés
 • a design-kutatás
 • a felhasználói felület kialakítása
 • az interaktivitás és az animációk létrehozása
 • a felület adaptálása minden kijelzőméretre

Arculattervezés, online marketing

Mit jelent az arculattervezés a vállalkozások számára?
Az arculat, vagyis egységes grafikai megjelenés kialakítása fontos, hiszen ez ’képviseli’ majd a céget, vagy szakembert, és általában az arculat keltette benyomás is befolyásolja az ügyfeleket. Egy profi arculat nemcsak időtálló, hanem híven tükrözi a cég tevékenységét és szellemiségét.

 

Az arculat alapját a logó adja, illetve a hozzá tartozó színvilág és szöveges megjelenés egysége. A formai és képi elemek tárháza végtelen, ám az a lényeges, hogy illeszkedjen a cég megjelenése a tevékenységéhez és a célcsoport ízléséhez.

 

Ha nincs egységes koncepció, nincsenek jól egymásba illeszthető elemek, az arculat nem lesz összefüggő, így a vevők fejében, érzelmeiben sem alakul ki teljes bizalom a cég felé. Ha a megjelenések egyes fajtái megfelelően, egymást segítve és erősítve kapcsolódnak egymásba, a bizalom megszerzése már sokkal könnyebb feladat.
Mik lehetnek ezek az arculati elemek?
Például a gondosan kiválasztott színvilág alapján kialakított logó, a hozzá kapcsolódó névjegy, levélpapír, szórólap, plakát, stb. vagy a mára szinte minden szektorban elengedhetetlen weblap, a sikeres online részvételt támogató internetes reklám és e-mail megjelenési formái. Ha ezek az elemek szorosan egymást kiegészítve kapcsolódnak össze, a vállalkozás kulcsfontosságú versenyelőnyhöz jut a piacon, a versenytársakkal szemben.

Webfejlesztés

Mit nevezünk webfejlesztésnek?
Egy rögtönzött definíció szerint a webfejlesztés olyan programozói munka, amelynek során az Interneten megjeleníthető weboldalak, webes alkalmazások készülnek.

 

A webfejlesztés nagyon széleskörű tevékenységet jelent, az egyszerű statikus weboldalak elkészítésétől egészen a komplex web alapú alkalmazások, e-business site-ok, közösségi média oldalak, tartalomkezelő rendszerek fejlesztésééig.

 

Általában a webfejlesztés projekt méretétől és jellegétől függ, hogy a feladatra egy 1-5 fős kisebb csapatot vagy egy akár több száz fejlesztőt alkalmazó valamilyen modern módszertan szerint dolgozó vállalatot bízunk meg.

 

Bár maga a szó “webfejlesztés” egy szakmát takar, azok a megrendelők, akik egy ilyen munkával megbíznak egy céget, összetett tevékenységet várnak el a specifikáció készítéstől a grafikai tervezésen és programozáson túl egészen a tesztelésig.

 

A folyamat ebből kifolyólag sok buktatóval jár, amelyek közül akár egy is kudarcra ítélheti a teljes projektet.
Webfejlesztés – mit takar?
Fontos megjegyezni, hogy a webfejlesztés nem azonos a webtervezéssel. Technikailag a tervező HTML és CCS kódokat használ a felület létrehozásához, a fejlesztők pedig ugyan bevonhatóak a tervezési munkákba is, de többnyire webes scripteket írnak olyan nyelveken, mint amilyen a PHP vagy az ASP. Emellett a webfejlesztők a dinamikus oldalak által használt adatbázisok kezelését és karbantartását is elvégzik.

 

Webes tartalmak számtalan módon hozhatók létre: például szöveges szerkesztőken történő kódolással, vagy olyan programok használatával, mint amilyen a Dreamweaver. De a blogszerkesztő felületek is ide sorolhatóak. Az elmúlt években a Perl, a Storytlr és a WordPress rendszerek váltak népszerűvé. Ezek az eszközök megkönnyítik egy webes alapú felülettel a honlapok készítését és karbantartását.

Keresőoptimalizálás, SEO

Mit nevezünk Keresőoptimalizálásnak  vagy SEO-nak?
A SEO jelentése a Search Engine Optimization, vagyis a SEO magyarul keresőoptimalizálás. A tevékenység lényege: egy weboldalt bizonyos szavakra, kifejezésekre a találati lista adott helyeire, optimális esetben az első helyre juttatni.

 

Nem véletlen a nagy igyekezet, hiszen az emberek egy keresés során jellemzően csak a találati lista első oldalát nézik meg (90%), ami a Google esetében 10 találatot (most már kevesebbet átlagosan 8,5-öt, de erre a cikk legvégén még kitérünk) jelent, és közel felük az első találatra fog kattintani, de az első három találat elviszi a kattintások több mint kétharmadát.

 

Annak érdekében, hogy a weboldal jó helyet szerezzen meg a találati oldalakon, a weboldalt a Google algoritmusaihoz kell “igazítani”. Habár a Google algoritmusai nem nyilvánosak, tehát a nagyközönség nem tudja hogyan működnek, miként rangsorolnak, több mint 10 év tapasztalata révén felépült egy SEO-tudásanyag. Ami persze állandóan változik, ahogy az algoritmusok is változnak.
SEO TÉNYEZŐK:
A találati lista sorrendje tehát az algoritmusok által figyelembe vett SEO tényezők alapján épül fel. Ezeket alapvetően két csoportba tudjuk sorolni:

 

1. ON-PAGE SEO: Ebbe beletartozik minden olyan tényező, melyre hatással lehetsz a saját weboldaladon. Ide tartoznak a technikai részletek, melyek alapvetően fontosak annak érdekében, hogy a Google figyelembe vegye és rangsorolja a weboldaladat.

 

Az on-page SEO részét képezi még többek között:
 • a weboldal felépítése
 • sebesség
 • mobilbarát kialakítás
 • SSL használata
 • a tartalom (minősége, frissessége)
 • a címsorok meta leírás
 • URL struktúra
 • navigáció
 • belső linkek
 • H1, H2, stb. sorok
 • formázások
 • 404-es oldal
 • képek (ALT tag)
 • kifelé mutató linkek
 • stb.
2. OFF-PAGE SEO:
Az on-page SEO mellett a másik nagy kategóriába azok a tényezők tartoznak, melyekre kicsit nehezebben tudsz befolyást gyakorolni, hiszen a weboldaladon kívüli tényezők.

 

Az off-page SEO alapvetően azután következik, ha az on-page SEO már rendben van, azaz a minőség megfelelő a weboldaladon SEO szempontból. Az on-page SEO tehát meghatározza azt is, hogy mit hozhatsz ki az off-page SEO-ból.

 

Ilyen tipikus off-page SEO tényezőt jelentenek a külső linkek, melyek a weboldaladra mutatnak más weboldalakról. Minél több és jobb minőségű weboldalon jelennek meg linkek a weboldaladra, annál jobb helyezést érsz el a Google találtai oldalain.

 

Az off-page SEO azonban nem merül ki a linkekben, ide tartoznak tulajdonképpen a külső reakciók a weboldaladra. Ahhoz, hogy ezek jók legyenek, egy kiváló “termékkel” kell előállnod, nem csak “egy újabbal” a piacon.

 

Ha viszont kiváló a termék, akkor az off-page SEO gyakorlatilag magától elvégzi a feladatát (ellentétben az on-page SEO-val). Az emberek beszélni fognak róla, mert meggyőzted őket a termékeddel.

Üzemeltetés

Mit biztosít az üzemeltetés vagy honlap karbantartás?

 

Biztonságos üzemeltetés
A weboldalak minden napos mentésével, vírusírtással, monitorozással és folyamatos felügyelettel kiemelten magas szintű biztonságot nyújtunk a honlapok működéséhez.

 

Frissítések telepítése
A honlapok rendszeres frissítése biztosítja, hogy az oldalak stabilan működjenek. A frissítések lehetnek biztonsági javítások, új funkciók, és megelőzhetnek kompatibilitási problémákat.

 

Technikai támogatás
Amennyiben hibát észlel honlapján, a problémát munkanapokon még aznap, illetve maximum 72 órán belül elhárítjuk. Ha technikai kérdése, kérése van, elakadt a honlap szerkesztésével, rövid időn belül segítünk.

 

Tartalommenedzsment
Önök csak elküldik a bővítendő tartalmat, mi szakszerűen beszerkesztjük. Nem jelent gondot videók, speciálisabb táblázatok, letölthető tartalmak, kérdőívek szerkesztése sem.

 

Grafikai munkák
Ha elküldi az igényeit, a meglevő honlap dizájnjához illesztve a  grafikus beszerkeszti az új tartalmat. A grafikai munkákhoz kizárólag jogtiszta fotókat használunk.

Ingyenes konzultáció

Már régóta motoszkál a fejében egy ötlet amit valóra szeretne váltani, de nem tudja hogy fogjon hozzá, esetleg már konkrét terve van, de segítségre van szüksége annak megvalósításában, bárhogy is legyen mi segítünk önnek!

 

Jöjjön be hozzánk az irodánkba, vagy írjon nekünk, az ingyenes konzultációnak épp az a lényege, hogy ingyen válaszolunk a kérdéseire és szakmai tanácsot adunk a projekt megvalósításával kapcsolatban, bármilyen kérdés merülne fel a projekt tervezése, vagy annak megvalósítása kapcsán.

 

Mielőtt élni szeretne az ingyenes konzultáció lehetőségével, nem árt lefektetni pár alap szempontot a projekt kapcsán, hogy tudjunk önnek válaszolni a felmerülő kérdésekre.

 

Pár példa, hogy mire gondoltunk:
 • A projekt nagy vonalakban való körül írása
 • Milyen projektről lenne szó (weboldal, applikáció, beágyazott rendszerek)
 • Mi volna a projekt célja (értékesítés, bemutatás, információ átadás stb…)
 • A projekt volumene (One page, több oldalas, webshop, komplex weboldal…)